4 Temmuz 2009 Cumartesi

Nurettin Topçu ve Anti-Semitizm

Bazıları ve Topçu’yu yeminli ve doğuştan bir Yahudi düşmanı olarak göstermek gayretinde. Anti semitizmine kanıt olarak ise “İnsanlar ve Yahudiler”, “Para ve Yahudi”, “İslam Davası ve Yahudilik” gibi makalelerin tarihini hem dipnotlarda veriyor hem de ilk yayın tarihlerini değil 1999 baskılarını kullanıyorlar-başka bir makalenin -“Sosyalim ve Şekilleri”- ilk yayın yeri ve tarihine duyarlı olmasına rağmen..
Topçu’nun ciddi bir anti semitizm izleğine sahip olan bu makaleleri tarihsel bir çözümlemeye dahil edilmiş olsaydı, daha farklı bir manzara ortaya çıkabilirdi. Adı geçen makaleler, 1967 yılının birbirini takip eden üç ayında (Temmuz, Ağustos, Eylül) yazılmıştır. Yirminci yüzyıl siyasi tarihine ilgi duyanlar bilirler ki, bu tarihler İsrail’in Arapları bozguna uğrattığı, topraklarını dört misli daha genişlettiği, Gazze ve bütün Sina Yarımadasını ele geçirerek Süveyş Kanalı’na dayandığı ve Kudüs’ü ele geçirdiği yılın aylarına denk gelmektedir. Topçu, bu yazılarda siyasi tarihsel olaylardan bahsetmektedir. Yazar, tarihe ilgi duymasa bile değerlendirdiği düşünürün hangi zaman ve mekanda, hangi etkiler ve tepkilerle yazdığına ilgi duyabilirdi. Böylece, Topçu’nun tepkisi Yahudi düşmanlığı olarak değil, konjonktürel bir tepki olarak görebilir veya Yahudi Komplosuna karşı bir uyanış ve buna karşı bir tepki olarak görülmelidir.

İşin ilginç tarafı, Topçu ve Ortadoğu sosyalizmlerinin karşılaştırılması gerekliliğine yapılan tutkulu çağrıyla ilgilidir. 1948-1968 (İsrail Devleti’nin kuruluşu tarihi şehrin işgali) yılları arasındaki Ortadoğulu sosyalistlerin yazılarının hızlı bir taraması yapılsa, büyük olasılıkla karşılaştırılabilecek bir sosyalist düşüncenin olmadığına hükmedilebilirdi. Başka deyişle, Topçu’nun eriyen sosyalizminin yanında buharlaşan bir Ortadoğulu sosyalizmler ile mukayesinin her iki birimi de kaybedilmiş olurdu.